13 July, 2023

Transfer Galaxy fortsätter öka – siktar högt med nya “superappen”

Vivallas stolthet har fintech-bolaget Transfer Galaxy kallats. Från Örebroförorten har Yosef Mohamed tillsammans med sina medgrundare byggt upp bolaget som årligen skickar flera miljarder kronor i så kallade remitteringar, när migranter skickar pengar tillbaka till sina ursprungsländer. 

Sedan Transfer Galaxy grundades 2014 har bolaget vuxit kontinuerligt och när Breakit får ta del av den senaste årsredovisningen så visar det sig att 2022 inte var något undantag. Tillväxten på 29 procent gör att nettoomsättningen landade på 170,5 miljoner kronor under fjolåret. 

Tillväxten var förvisso något lägre jämfört med året innan då intäkterna ökade med 39 procent. Dessutom gjorde bolaget ett avbrott från de senaste årens lönsamma tillväxt genom att visa upp en rörelseförlust på 2,4 miljoner kronor.

Yosef Mohamed är däremot nöjd.

“Vi har en värld där många branschkollegor står inför finansiella utmaningar. Vi är nöjda med att kunna visa upp tillväxt på 29 procent med en begränsad påverkan på vår finansiella ställning”, säger han till Breakit.

Transfer Galaxys största marknad är fortfarande Sverige, här omsätter bolaget 65,6 miljoner kronor jämfört med 60,5 miljoner kronor 2021. Övriga marknader stod förra året för sammanlagt 104,9 miljoner kronor och växer nu snabbt ifrån den svenska. De stod nämligen för 71,6 miljoner kronor i intäkter under 2021.

“Det är jättekul. Vi har satsat på att bli mer internationella och att få fäste i Tyskland och Storbritannien, nu ser vi resultatet av det arbetet. Vi har bland annat ett kontor i Frankfurt med 5-7 anställda som arbetar enbart med marknadsföring”, säger Yosef Mohamed.

Antalet anställda har också ökat. Från 71 till 87 under fjolåret.

Det Yosef Mohamed är mest upprymd över just nu är däremot inte tillväxten i sig. Utan att de också har lanserat i tre nya länder och släppt vad de kallar för sin superapp. Det är en app som ska erbjuda banktjänster, kreditkort, blancolån och försäkringar till användarna.

Appen lanserades förra veckan och i ett första skede erbjuder den hem- och bilförsäkringar, liksom neobankingtjänster. Transfer Galaxy vill framöver göra det möjligt för deras användare att skicka pengar även inom EU utan remittering, här skulle det istället bli en slags Swish-lösning berättar Yosef Momamed..

Ser ni några utmaningar med att bygga den typen av tjänster?

“Det vi har gjort är att vi samarbetar med existerande bolag som har licens och verksamhet inom de här områdena redan. Vi använder white label-lösningar för de här tjänsterna.”

De nya lösningarna ska vara det som användarna efterfrågat mest i en kundundersökning som Transfer Galaxy gjorde för ett år sedan.

“Vi har en långsiktig vision att bli mycket större än bara remitteringar. Inspirationen är Wechat-appen i Kina”, säger Yosef Mohamed.

Transfer Galaxys största externa ägare är SaraWimmercranz och SusanneNajafis riskkapitalbolag Backing Minds och Alfvén & Didrikson via bolaget Behm Financials.

Något nytt kapital ska fintech-bolaget inte vara i behov av idag. Den senaste nyemissionen gjordes 2018 när de tog in 30 miljoner kronor från ovan nämnda investerare. De pengarna ska räcka för att finansiera tillväxten även i år.

Även om lönsamhet är målet så vill Yosef Mohamed inte dra ned på tillväxttakten.

“Vi har budgeterat för 217 miljoner kronor i omsättning i år och prognosen är en ebitda (resultat före skatt och avskrivningar reds.anm.) på 20 miljoner. Vi kommer att ställa om till lönsamhet på riktigt under året.”

Den totala transaktionsvolymen i Transfer Galaxy var 3 miljarder kronor under 2022. Bolaget räknar bara avgifterna de tar ut på användarnas transaktioner som intäkter i bolaget.

Källa - Breakit